Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Από πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

16 Ιανουαρίου, 2020


Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τον Οκτώβριο του 2018, η Αικατερίν…


Loading...


Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Τον Οκτώβριο του 2018, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, στα 91 χρόνια της λειτουργίας του. Έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα,είναι πλέον η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει στο έκτακτο διάγγελμά του.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι σήμερα 64 ετών. Κατάγεται από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Έχει ακόμα διατελέσει γενική γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Πώς θα εκλεγεί μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλαξε στη Συνταγματική Αναθεώρηση του περασμένου Νοεμβρίου. Την αλλαγή του άρθρου 32 του Συντάγματος, ψήφισαν μονάχα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, θεωρώντας πως ο θεσμός ευτελίζεται καθώς μπορεί ο Πρόεδρος να προκύψει ακόμα και με 75 ψήφους!

Με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλαδή, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Σ’ αυτήν την τέταρτη δηλαδή ψηφοφορία αναμένεται να ψηφιστεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου καθώς η Νέα Δημοκρατία που την προτείνει αριθμεί 158 βουλευτές. Ακόμα όμως και αν 8 ή περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές διαφοροποιηθούν στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία της Βουλής.

[reader.gr]

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.